سوپاپ واژهای فرانسوی و به معنی دریچه است. ماشین معمولاً هشت و یا شانزده سوپاپ دارد و این سوپاپها به صورت ورودی یا خروجی هستند. سوپاپ ورودی برای وارد شدن سوخت و هوا به داخل سیلندر است و سوپاپ خروجی برای خروج دود از سیلندر تعبیه شده است. برای شروع کار موتور و باز و بسته شدن این سوپاپها اجزای مختلفی در کنار هم تعبیه شده است از جمله این قطعات میل بادامک یا میل سوپاپ است. وظیفه اصلی میل سوپاپ باز کردن سوپاپ ورودی و خروجی است. میل سوپاپ از یک استوانه فلزی یا همان محور اصلی و محورهای بیضی شکل یا دایرهای غیرمحور بر روی آن ساخته شده است. چرخش میل سوپاپ از راه میللنگ صورت گرفته و ارتباط این دو بخش به وسیله زنجیر یا تسمه تایمینگ برقرار میشود. سرعت چرخش میل سوپاپ در انواع موتور چهارزمانه نصف سرعت موتور است. هر کدام از سوپاپها دارای یک بادامک هستند که با زاویه معین و با فاصله مشخصی از همدیگر کار خود را انجام میدهند.
انواع میل سوپاپ
به طور معمول روی کاور هر موتور چندحرف به صورت اختصاری نوشته شده است. این حروف که خلاصه یک عبارت مشخص است بیانگر نوع میل سوپاپ است. در ادامه مطلب انواع میل سوپاپ را بررسی خواهیم کرد:
میل سوپاپ OHV
این نوع میل سوپاپ در پایین موتور قرار دارد و نیرو را از راه یک سری میله بلند به سوپاپ انتقال میدهد. موتورهایی که دارای این نوع از میل سوپاپ هستند نسبت به انواع دیگر کوچک ولی بادوام هستند اما تنها امکان نصب دو سوپاپ برای هر سیلندر وجود دارد.
میل سوپاپ DOHC
این نوع از میل سوپاپ در موتورهای خطی به کار برده میشود. این موتورها دو و یا چهار میل سوپاپ دارند که به صورت جفتی در بالای سیلندر قرار گرفته است. بنابراین هر سیلندر چهار سوپاپ دارد و با توجه به تزریق بهتر هوا قدرت بیشتری خواهد داشت. با توجه به موارد مذکور استفاده از این نوع میل میل سوپاپ در موتورهای جدید بسیار رایج است.
اجزای میل بادامک
اجزای میل بادامک شامل موارد زیر است:
- دایره مبنا
- درجه باز شدن
- پهلوی باز شدن سوپاپ
- پهلوی بسته شدن سوپاپ
- زاویه بسته شدن یا شیب ملایم بسته شدن
علائم خرابی میل سوپاپ
اگر میل سوپاپ خورده و یا کوتاه شود امکان باز و بسته شدن کامل و دقیق سوپاپها وجود ندارد و در نهایت سیکل تنفس، تراکم، انفجار و تخلیه کامل انجام نمیشود. علائم زیر بیانگر خرابی میل سوپاپها است:
- سخت گاز خوردن موتور ماشین
- صدای انفجار از مانیفولد هوای ورودی یا مانیفولد گازهای خروجی
- کاهش نیروی موتور و لرزش آن
- بروز صدای چق چق از قسمت سرسیلندر
- به طور کلی وقتی میل سوپاپ در جای خود لق بشود موتور دچار افت توان و لرزش نشده و فقط صدای چق چق هنگام گاز دادن و یا رها کردن گاز شنیده میشود.
- اما اگر میل سوپاپ در جای خود سفت بشود موتور قفل شده و روشن نمیشود.
دلایل خرابی میل سوپاپ
علت خرابی میل سوپاپ در انواع مختلف ماشین به طور معمول نرسیدن روغن به آن و یا عدم مرغوبیت آلیاژ مورد استفاده است. هر دو این موارد به تدریج سبب خوردگی و اصطکاک میل سوپاپ شده و در نهایت منجر به خرابی آن و نیاز به تعویض این قطعه میشوند.
تعمیر و تعویض میل سوپاپ
برای تعمیر و یا تعویض میل سوپاپ و باز کردن اجزای سرسیلندر توجه به یک سری نکات ضروری و اساسی است از جمله:
- سرد بودن موتور
- باز کردن مرحله به مرحله پیچها از خارج به داخل
- بستن مرحله به مرحله پیچها
- برای بررسی لزوم تعویض میل سوپاپ باید ابتدا آن را بر روی بلوکی v شکل و بر یک سطح صاف قرار داد.
- حال باید پیچ تنظیم را در مرکز میله قرار داده و آن را روی عدد صفر تنظیم کرد.
- میل سوپاپ را یک دور چرخانده و گیج را در هنگام چرخش میل سوپاپ بخوانید.
- میزان تابیدگی قطعه باید یک دوم دامنه ارتعاش باشد.
- اگر میزان تابیدگی بیش از حد مجاز یعنی حداکثر سه صدم میلی متر باشد باید آن را عوض کنید.
نکات ضروری در خرید میل سوپاپ
برای خرید میل سوپاپ مانند هر قطعه دیگر باید به یک سری نکات اساسی توجه کرد از جمله :
قیمت، ضمانت پس از فروش، توجه به اصل بودن کالا با توجه به بارکد و هولوگرام و بستهبندی مناسب کالا و در نهایت خرید از مکانی مطمئن و از فروشگاهی معتبر
خرید میل بادامک در سایت دکتر ماشینت
با توجه به اهمیت میل سوپاپ در کارکرد صحیح موتور و درست باز و بسته شدن سوپاپ هوا و دود میبایست به طرز تهیه این قطعه نیز اهمیت داد و زمان و هزینه را در جایی صرف نمود که بالاترین کارایی را داشته باشد. سایت دکتر ماشینت یکی از معتبرترین سایتهای موجود در زمینه لوازم خودرو است و شما مخاطبان عزیز میتوانید با مراجعه به این سایت از اصل بودن قطعات و تضمین لازم و گارانتی هر قطعه اطمینان حاصل نموده و با خیالی آسوده خرید کنید. امیدواریم بتوانیم در جهت رضایت شما مشتریان گرامی قدمی برداریم و مایه آرامش و آسودگی خیال در سفرهایتان باشیم.